De Nederlandse veiligheidsdiensten AIVD en MIVD hebben eind 2012 en begin 2013 gegevens van 1,8 miljoen satelliet telefoongesprekken en surfgedrag verzameld. Dat blijkt uit een brief die naar de Tweede Kamer is gestuurd door de ministers Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Hennis (Defensie). Het gaat om dataverkeer in gebieden waarin militaire missies zijn, zoals Afghanistan.

Plasterk zei eerder dat het juist de Amerikaanse inlichtingendienst NSA was, die de gegevens had onderschept. Het gaat vooral om inlichtingen die zijn verzameld in het kader van terrorismebestrijding en Nederlandse militaire operaties in het buitenland.

Metadata

Het gaat om metadata waarmee gezien kan worden wie met wie belt. De gegevens zijn "rechtmatig gedeeld met de Verenigde Staten", schrijven Plasterk en Hennis in de Kamerbrief.

Het gebeurt vaker dat veiligheidsdiensten informatie uitwisselen, maar de grote omvang van deze samenwerking is opvallend.

'Pijnlijk'

Politiek redacteur Joost Vullings zei op Radio 1 dat het pijnlijk is voor Plasterk dat nu blijkt dat het afluisteren door zijn eigen inlichtingendiensten is gebeurd, terwijl hij in oktober nog had gezegd dat de Amerikanen erachter zaten. "Hij wist toen niet dat het om zijn eigen gegevens ging", aldus Vullings. "Het is pijnlijk dat Plasterk er zo lang over moest doen om uit te zoeken hoe het precies zat."

STER reclame