Eerste arrestatie door 'Sweetie'

Aangepast

Een project van Terre des Hommes met het fictieve meisje Sweetie heeft geleid tot een eerste arrestatie van een pedofiel. Het gaat om een 37-jarige Australiër uit een plaatsje in de buurt van Brisbane.

Sweetie is een niet-bestaand, virtueel 10-jarig Filipijns meisje. De animatie is met een computer gemaakt om pedofielen die online actief zijn op te sporen.

Webcamseks

In de ruim twee maanden dat het project liep, heeft Terre des Hommes naar eigen zeggen meer dan duizend plegers van webcamseks met kinderen ontmaskerd. Zij waren actief via chatrooms.

Alle namen zijn overgedragen aan de internationale opsporingsdienst Interpol, die de lijst vervolgens deelde met de politie in verscheidene landen.

De Australiër was een van de mannen op de lijst. De Australische politie besloot tot een huiszoeking en vond op de computer van de man kinderporno.

Nederlanders

De Australiër heeft nog geen verklaring gegeven. Er staan op de lijst van Terre des Hommes nog 45 Australiërs. Ook worden 20 Nederlanders genoemd.

Het landelijk parket van het OM heeft van Europol inmiddels beelden en chatgesprekken gekregen van de Nederlanders. Die worden nu beoordeeld. Op basis daarvan wordt gekeken of Nederlanders vervolgd moeten worden.

In Nederland verklaarden de politie en het OM eind vorig jaar dat de werkwijze van de mensenrechtenorganisatie mogelijk als uitlokking wordt gezien. Vervolging zou daardoor lastig zijn.

STER Reclame