NOS NieuwsAangepast

"We moeten een Spotify voor boeken hebben"

Voor negen van de tien e-boeken wordt niet betaald, dus zijn schrijvers boos. Ze vragen om morgen op social media aan iedereen te vertellen dat je gewoon hoort te betalen voor een boek, ook als het van internet komt. Maar is dat wel de goede tactiek?

Schrijvers en uitgevers beginnen een actie tegen illegaal downloaden. Wat is dit, 1998? http://t.co/f5P3t0LW5r Tim de Gier (@timdegier) 4 februari 2014

Morgen start via de boekensite The Social Bookcompany het initiatief 'Ik lees legaal' tegen het illegaal kopiëren van e-boeken. "Idioot woord eigenlijk, legaal lezen", zegt de 29-jarige schrijver Philip Huff. "Dat gaat natuurlijk niet werken. Iedereen downloadt illegaal. Films worden illegaal gedownload, muziek, dus waarom zouden boeken niet illegaal gedownload worden?"

Geld mislopen

Uit het onderzoek van SMB/GfK (meer hier) blijkt dat schrijvers een hoop geld mislopen door het downloaden. Als je mensen niet mag aanmoedigen te betalen voor een e-boek, wat dan wel?

"Volgens mij moet je er als eerste voor zorgen dat het makkelijker kan", vertelt Tim de Gier, die onder meer boeken recenseert voor Vrij Nederland en Literaturfest organiseert. "Op een formaat dat op alle e-readers te lezen is. Als je zo'n e-reader koopt dan wil je gewoon boeken daarop hebben, zoveel mogelijk."

En Philip Huff benadrukt dat het belangrijk is als schrijver je eigen werk te promoten, om actief te zijn op andere fronten. "Als je veel optreedt, kan je de gunfactor in de hand werken. Ik lees veel voor in bibliotheken, voor leesclubs en op festivals."

Een Spotify voor boeken

Maar dat is niet genoeg. Eigenlijk moet er een soort Spotify voor boeken komen, zegt ook Tim Kuik, de voorzitter van Stichting Brein. "iTunes en Spotify zorgen voor een legaal muziekaanbod, HBO en Netflix doen dat voor films. Uitgevers moeten ook zoiets verzinnen."

"Dat zou tof zijn", vindt Tim de Gier. "Als je voor tien euro per maand gewoon alle boeken kunt lezen die je wil. Je zou het goedkoper moeten maken dan series en tijdschriften, want daar concurreer je ook mee."

In Amerika bestaat Oysterbooks.com, te vergelijken met Spotify. Bij Oysterbooks kan je voor tien dollar per maand onbeperkt boeken lezen. In Nederland wordt aan meerdere vergelijkbare diensten gewerkt, maar vooralsnog lijken deze niet echt van de grond te komen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl