1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Pater: Homs op z'n laatste benen

De Nederlandse pater-jezuïet in het belegerde Syrische Homs heeft opnieuw aandacht gevraagd voor de schrijnende situatie in zijn stad. In een skypegesprek met het Franse persbureau AFP zegt Frans van der Lugt dat de Syriërs op straat eruit zien als lijken.

In het oude centrum van Homs verblijven nog zo'n 3000 mensen. Dagelijks zijn er volgens de 75-jarige Nederlander beschietingen en bombardementen van het leger.

Voedsel is er nauwelijks nog. Veel mensen leven van de vegetatie die nog te vinden is. "We zijn op het punt beland dat we moeten leven van de lucht." Van der Lugt denkt dat er over twee, drie weken helemaal geen eten meer te vinden is."

Krachteloos

De mensen op straat zien er zwak uit, en hun gezichten zijn gelig, zegt Van der Lugt. "Hun lichamen hebben geen kracht meer. Wat moeten we, sterven van de honger?"

Honger is niet het enige probleem, zegt de pater-jezuïet, die sinds 1966 in Syrië woont. "Mensen verlangen ook naar een normaal leven. Een mens is meer dan alleen zijn maag, hij heeft ook een hart en wil bij zijn geliefden zijn."

In Homs woonden ooit tienduizenden christenen, maar nu zijn het er volgens Van der Lugt nog maar 66. "Ik ben de enige buitenlander, hoewel ik me geen buitenlander voel. Ik ben een Arabier tussen Arabieren. Ik zie alleen mensen."

Vertrouwen

Ten tijde van Van der Lugts vorige noodkreet, die hij op YouTube zette, moest de Syrië-conferentie in Zwitserland nog gehouden worden.

De Nederlander benadrukt hoe groot het verschil is tussen het leven van de bewoners van Homs en dat van de diplomaten in Genève: "Zij ontmoeten elkaar in restaurants en hotels, ver verwijderd van het leven dat wij hier leven. Ze praten over ons, maar ze leven niet met ons."

Toch heeft de pater-jezuït hoop op een oplossing. Volgens Van der Lugt moeten de partijen elkaar vertrouwen geven. "Je kunt niet veronderstellen dat iedereen de duivel is, of iedereen een engel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl