Door verslaggever Edwin van den Berg

Puinruimer, crisismanager en probleemoplosser. Het imago dat de Amsterdamse verkeerswethouder in vier jaar heeft opgebouwd, was hem al voor zijn formele benoeming door de koning vooruit gesneld. Wiebes wilde in de hoofdstad graag weer wethouder worden. Het liefst niet meer van zijn grootste en belangrijkste dossier verkeer, maar van financiën of ruimtelijke ordening.

Het loopt anders. Wiebes werd vorige week gevraagd als opvolger van Weekers, lachte al vragen daarover weg, maar vanochtend werd hij benoemd door koning Willem-Alexander. En dus verruilt hij Amsterdam voor Den Haag.

Geen vreemde plek

En die stad, Den Haag, is geen vreemde plek voor de nieuwe staatssecretaris. Hij was ooit topambtenaar bij het ministerie van Economische Zaken. Daarna ging hij naar het bedrijfsleven. Zo was hij onder meer consultant bij McKinsey.

Om vier jaar terug te beginnen als wethouder in Amsterdam. Hij moest de deuken uit het imago van de Noord-Zuidlijn slaan. Na enkele verzakkingen van panden langs de metroroute was het zijn taak nieuwe ongelukken te voorkomen. De belangrijkste bouwfase moest immers nog beginnen; het boren van de kilometerslange ondergrondse tunnel. Het moet gezegd dat hem dat goed is gelukt.

Minder succesvol was Wiebes met het op orde brengen van de problemen met de interne computersystemen bij de gemeente. Dat ict-probleem was zo groot en complex dat de wethouder 100 miljoen euro investeerde om de boel op orde te krijgen. Beter lukte het met het uitbreiden van het aantal P+R-terreinen rond de stad. Daarmee steeg het aantal parkeerplekken, voor minder budget.

Nieuwe aderlating

Met Wiebes verliest Amsterdam in korte tijd opnieuw een stevige wethouder. Eerder vertrok Lodewijk Asscher als vice-premier naar Den Haag. Het vertrek van Wiebes is ook een aderlating voor de hoofdstedelijke VVD-fractie. Hij en collega-wethouder Eric van der Burg vormen de tandem voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in de strijd tegen de lokale PvdA-fractie.

Wiebes is weliswaar slechts lijstduwer (op plaats 50), maar hij schreef mee aan het VVD-verkiezingsprogramma en richtte zich daarin op onderwijs, veiligheid en het uitdunnen van het ambtenarenkorps op het stadhuis.

Het is nu aan andere VVD'ers om dat in Amsterdam te realiseren. Wiebes moet in Den Haag vandaag al aan de bak en mag zijn imago als crisismanager en probleemoplosser direct bewijzen.

STER reclame