NOS NieuwsAangepast

Stress veroorzaakt geen kanker

"Het is een doodvonnis", "van E-nummers krijg je kanker", "stress veroorzaakt kanker". Het zijn een paar hardnekkige mythen rond kanker. Dat is ook het thema van vandaag, Wereldkankerdag. De ziekte is wereldwijd doodsoorzaak nummer 1.

Veel mensen denken dat kanker meteen een doodvonnis betekent, maar dat is niet meer zo. Volgens internist Jan Schellens van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam genezen mensen steeds gemakkelijker. Van de mensen waarbij de diagnose kanker wordt gesteld, overleeft 61 procent de eerste vijf jaar.

Gemoedstoestand

Naast een doodvonnis, is de invloed van de gemoedstoestand één van de belangrijkste mythen rond kanker. "Mensen denken dat stress en gevoelens het proces van genezing kunnen beïnvloeden, maar daar is geen enkele basis voor", zegt Schellens in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens de internist zijn de mythen zo oud als de mensheid. "Mensen willen graag zelf iets kunnen doen tegen de ziekte. Dat kan ook. Ik denk dat het vooral belangrijk is om niet te roken en te matigen met alcohol, maar dat zijn meteen de belangrijkste dingen die je kunt doen om kanker te voorkomen."

Voeding

Toch blijken de mythen hardnekkig. "Veel mensen denken dat je kanker kan krijgen van allerlei voedingscomponenten of supplementen. Ik denk dat daar geen bewijs voor is, vitamine C is ook een E-nummer", aldus Schellens.

Wel benadrukt de internist dat gezond eten belangrijk is. "Groenten en fruit zijn belangrijk. En je moet matigen met heel erg doorbakken rood vlees. Voorkom overgewicht."

Ontwikkelingen

In het onderzoek naar de genezing van kanker zijn volgens Schellens twee belangrijke ontwikkelingen aan te geven. "De eerste is de meer persoonlijke aanpak van kanker. Daarbij word je geïnformeerd over de precieze biologische samenstelling van kankercellen. Op grond van die informatie kun je gericht behandelen met nieuwe middelen."

De tweede ontwikkeling richt zich op het werk van het lichaam zelf. "Dat heeft te maken met immunotherapie. Kankercellen zijn in staat om onze eigen afweer tegen kanker uit te schakelen. Immunotherapie is erop gericht om die eigen afweer te reactiveren. Daar zijn recent hele fraaie successen geboekt. Dat wordt nu standaard toegepast bij melanoom, een vorm van huidkanker."

Toekomst

Het duurt vaak enkele jaren voordat nieuwe ontwikkelingen in het genezingsproces gemeengoed worden. Schellens zegt daarover: "de techniek heeft zich zo ontwikkeld dat het gebrek aan geld de belangrijkste belemmerende factor is".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl