Netjes: ik schrok me te pletter

De Nederlandse journaliste Rena Netjes was heel bang dat ze zou worden opgepakt door de Egyptische politie. Na een gesprek met een Sinaï-specialist van al-Jazeera werd ze beschuldigd van terrorisme. Uiteindelijk is ze met hulp van de Nederlandse ambassade uit Egypte vertrokken.

Al-Jazeera steunde vlak na de val van Mubarak de Moslimbroederschap. Die beweging is sinds vorig jaar verboden en aangemerkt als terroristische organisatie.

Sofinummer

Netjes werkt onder meer als correspondent voor BNR. In een gesprek met de radiozender vertelt ze dat ze zich "te pletter" is geschrokken. Volgens de journaliste kwam de Nederlandse ambassade in Caïro erachter dat ze een van de verdachten was. "Op een lijst stond een vreemde naam met een nummer, dat later een deel van mijn sofinummer bleek te zijn."

De ambassade lichtte Netjes meteen in. "Ik wist meteen al hoe laat het was en schrok me te pletter". Netjes ging direct met een beveiligde chauffeur naar de ambassade. "Ik was eigenlijk heel bang om überhaupt van huis weg te gaan. Ze konden me zo arresteren en misschien stonden ze buiten al klaar. Ik was heel erg opgelucht toen ik toch de ambassade had bereikt, het is toch een uur door de stad met files."

Aanklachten

Bij de ambassade hoorde Netjes de aanklachten en die vielen niet mee. "Ik zou lid zijn van een terreurcel rond het Marriott Hotel waar de Engelstalige redactie van al-Jazeera huisde."

Volgens Netjes moet de reden van de beschuldigingen worden gezocht in een gesprek dat zij in december had met een journalist van al-Jazeera. "Het ging mij niet om al-Jazeera, maar om zijn specialisme. Hij is Sinaï-specialist en steeds meer jihadisten vertrekken van daaruit naar het vasteland."

Hysterisch

Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks van Instituut Clingendael zegt dat er een hysterisch klimaat heerst in Egypte. "Alles is totaal gepolariseerd in Egypte en alle media die berichten over de Moslimbroederschap worden gezien als tegenstanders van het leger. Je bent voor ons of je bent tegen ons."

Hendriks bevestigt dat er terroristen actief zijn in de Sinaï. Hij vindt het logisch dat journalisten daar meer informatie over willen. "Netjes is journalist en producer. Zij probeert interessante mensen te vinden voor haar eigen verhalen en voor andere media."

Terrorist

De Egyptische politie deed een inval bij het Marriott Hotel en nam laptops en documenten mee. Ook het adressenboekje van de al-Jazeera journalist werd meegenomen. Daar stond onder meer het nummer van Netjes in. Haar gegevens waren te achterhalen via de receptie van het hotel. Daar was een kopie van haar paspoort gemaakt.

Nadat ze op de hoogte was gesteld van de beschuldigingen tegen haar, sprak Netjes met een Egyptische topadvocaat. Hij zei dat de politie alles bij elkaar had geveegd en dat iedereen die bij het Marriott betrokken was als terrorist was bestempeld.

Heel erg bang

Tegen de ambassade zei Netjes dat ze heel erg bang was en het ambassadegebouw niet meer uit durfde. "Toen is er een oplossing voor mij gevonden. Daar wil ik niet over in detail treden, misschien komen er na mij nog meer mensen in de problemen."

Volgens Netjes heeft de ambassade een veilig onderkomen geregeld en is contact gezocht met de autoriteiten. "We hebben geluk gehad dat de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken donderdag in Nederland is. Hij is bezig met een Europatour en het laatste dat ze kunnen gebruiken is een Europese journaliste die wordt verdacht van terreur."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl