Premier Rutte zal president Poetin vrijdag duidelijk maken dat de Russische homowet moet worden geschrapt. Dat zei voorzitter Tanja Ineke van homobelangenorganisatie COC na een gesprek met Rutte.

"De minister-president heeft ons toegezegd dat hij klip en klaar tegen Poetin zal zeggen dat die anti-homowet van tafel moet", zegt Ineke.

Rutte heeft vrijdag een afspraak met Poetin in Sotsji.

Actieplan

Volgens Ineke komt de Nederlandse regering ook met een actieplan om Russische lesbiennes, homo's, bi- en transseksuelen ook na de Spelen te ondersteunen.

"Wij zijn heel erg bang dat Poetin er vol ingaat en repressief beleid gaat voeren op het moment dat de camera's zijn verdwenen", zegt Ineke.

Petitie

De COC-voorzitter was bij Rutte om een petitie met ruim 38.000 handtekeningen te overhandigen. Het COC vindt dat Nederland een verkeerd signaal geeft door een zware delegatie naar Sotsji te sturen. Wat het COC betreft blijven premier Rutte en koning Willem-Alexander thuis.

Rutte liet weten dat de delegatie niet wordt aangepast. Het COC is daar teleurgesteld over en vreest dat dit wordt gezien als steunbetuiging aan Rusland en de homowetgeving.

STER reclame