De VVD in Heemskerk doet op 19 maart niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen vanwege allerlei interne problemen. Dat heeft het landelijke hoofdbestuur besloten.

Er zijn onder meer ernstige bedreigingen geweest tegen een kandidaat-raadslid en tegen de zittende VVD-wethouder. Een integriteitscommissie gaat onderzoeken wat er precies aan de hand is. Pas na het onderzoek kan er weer worden deelgenomen aan verkiezingen.

Binnenuit

De bedreigingen aan het adres van de VVD-politici in Heemskerk komen mogelijk van binnen de lokale afdeling. Dat zeggen fractieleden Jacques Nieuwenhuizen en Wim Milikan tegen de NOS. Dat baseren ze op het feit dat de media informatie hadden waarover alleen ingewijden beschikten. Wethouder Ellen van Tongeren, één van de bedreigde politici, zegt dat ze vorige week nog een dreigbrief heeft ontvangen en dat de eerste bedreiging dateert van juli vorig jaar. Van Tongeren heeft aangifte gedaan van de dreigementen, die telkens bestaan uit A4'tjes die met krantenletters beplakt zijn.

Integer handelen

Henri Meijdam, de voorzitter van de Noord-Hollandse afdeling van de partij, wil niet speculeren over de mogelijke afzender of afzenders van de dreigementen. Hij stelt dat het hoofdbestuur van de partij besloten heeft om niet aan de verkiezingen in Heemskerk mee te doen vanwege de "aandacht rondom integer handelen" binnen de VVD.

Bouwbedrijven

Over de kandidatenlijst van de VVD in Heemskerk is de afgelopen maanden veel geruzied. De lijst werd twee keer ingrijpend gewijzigd en het lokale bestuur werd op non-actief gezet door het landelijke bestuur. Volgens de twee fractieleden spelen lokale bouwbedrijven een actieve rol in de Heemskerkse afdeling en zouden ze te veel in hun eigen belang stemmen, in plaats van het algemeen belang. Meijdam stelt dat de samenstelling van de VVD-afdeling "geen enkele rol" heeft gespeeld bij de beslissing om niet aan de verkiezingen mee te doen.

STER reclame