NOS NieuwsAangepast

20% huizen verkocht met verlies

Ruim een op de vijf woningen is vorig jaar met verlies verkocht. De eigenaar heeft in die gevallen minder voor de woning gekregen dan hij er oorspronkelijk voor heeft betaald. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS op basis van gegevens van het Kadaster.

In totaal lag bij 17.913 woningen de verkoopprijs lager dan de prijs waarvoor de woning ooit is gekocht. Dat is 40 procent meer dan in 2012. In Noord-Holland en Zeeland komt dit het minst voor.

Geld meenemen

In Flevoland worden de meeste woningen met verlies verkocht. Een makelaar van Vesta herkent dat beeld: "We zitten met de prijs nu op het niveau van 2001. Iedereen die daarna gekocht heeft, moet nu eigenlijk geld meenemen.

"Wie in 2008 een woning heeft gekocht voor 235.000 of 240.000 moet het verlies nemen. Die woningen gaan nu weg onder de 200.000."

Acht jaar te koop

Bij 20 procent van alle woningen die met verlies zijn verkocht, was de schade meer dan 40.000 euro. Een eigenaar van een woning in Loosdrecht verkocht vorig jaar zijn huis met een verlies van 85.000 euro. Na een scheiding moest de woning worden verkocht en dat is vaker de reden voor een verkoop met verlies.

Op verzoek van de NOS heeft het Kadaster ook gekeken naar het verlies als de kosten die de koper maakt bij de aankoop worden meegeteld. In veel gevallen werden die kosten meegefinancierd en kunnen ze dus meegerekend worden in het verlies. Dan blijkt dat vorig jaar een op de drie (34 procent) woningen met verlies is verkocht. In Flevoland was dat zelfs meer dan de helft.

Kaart

Hoeveel huizen zijn er vorig jaar met verlies verkocht in uw provincie? Check het op deze kaart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl