EU-baan Dijsselbloem onder vuur

Aangepast

Jeroen Dijsselbloem moet deze zomer mogelijk plaatsmaken voor een permanente voorzitter van de eurogroep, zeggen diplomaten uit verschillende EU-landen in het Duitse Handelsblatt. Ze hebben kritiek op de Nederlander vanwege diens dubbelfunctie als Nederlandse minister van Financiën.

Dijsselbloem zou te zeer de belangen van Nederland behartigen in zijn functie als voorzitter van de groep eurolanden. Ook ervaren diplomaten hem als 'lastig' en 'irritant', zonder daar verder over uit te weiden in de krant.

Permanent

Duitsland en Frankrijk, de twee machtigste landen uit de eurogroep, pleiten al langer voor een permanente voorzitter. De functie zou te zwaar zijn om te combineren met een andere veeleisende post.

Nederland verzet zich tegen een voortijdig vertrek van Dijsselbloem, die officieel tot medio 2015 aanblijft.

Stoelendans

Volgens correspondent Tim de Wit uit Berlijn willen de diplomaten met hun uitspraken in Handelsblatt de discussie over het voorzitterschap aanzwengelen.

Na de Europese verkiezingen op 25 mei komt er een stoelendans op gang bij de hoogste posten in de EU. Naast een nieuwe voorzitter voor de Europese Raad en de Europese Commissie zou er dan ook een permanente voorzitter voor de Eurogroep kunnen komen.

STER Reclame