George Costanza uit Seinfeld kwam langs, net als de drie mannen uit Full House en Morpheus van The Matrix. Maar de grootste verrassing afgelopen nacht tijdens de Super Bowl was de reclame van Bob Dylan voor Chrysler.

Met een publiek van meer dan honderd miljoen Amerikanen is de finale van de American footballcompetitie het belangrijkste evenement van het jaar voor reclamemakers. Bedrijven geven gemiddeld 4 miljoen dollar uit voor een spotje van 30 seconden. Met grote namen en bijzondere producties proberen ze zich te onderscheiden van de concurrentie.

Dylan

Folklegende Bob Dylan riskeerde zijn anti-establishment reputatie door een lange commercial voor Chrysler te maken. In de reclame 'America's Import' vertelt een patriottische Dylan over het unieke Amerikaanse karakter van de autofabrikant.

"Is er iets Amerikaanser dan Amerika zelf?", vraagt hij zich hardop af. "Laat de Duitsers je bier maken, de Zwitsers je horloge en de Aziaten je telefoon. Wij maken je auto."

Vaderlandsliefde

Meer bedrijven vielen terug op hun Amerikaanse identiteit. Biermerk Budweiser gaf een militair die terugkwam uit Afghanistan een groots welkomstfeest. "Elke militair verdient een heldenontvangst", vindt de brouwer.

Volgens Coca-Cola is er maar een ding mooier dan de VS zelf en dat zijn de mensen die er wonen. Het bedrijf toonde in zijn commercial de multiculturele Amerikaanse samenleving en liet het lied America the Beautiful in verschillende talen horen.

Muppets en Morpheus

Alle grote autofabrikant maakten reclame tijdens de Super Bowl. Ford had Rob Riggle en James Franco ingehuurd en Jaguar kwam met 'Britse schurken' Tom Hiddleston (The Avengers), Mark Strong (Kick Ass) en Ben Kingsley (Iron Man III). Lawrence Fishburne deed zijn beroemde rol als Morpheus uit The Matrix over voor Kia.

Johnny Galecki van The Big Bang Theory speelde in een commercial van Hyundai en de Muppets maakten reclame voor Toyota.

Jaren 80

Bob Saget, John Stamos en Dave Coulier oftewel Danny, Jesse en Joey uit Full House kwamen na jaren weer bijeen om een Griekse yoghurt van Danone aan te prijzen. Het spotje voor elektronicazaak Radio Shack zat ook vol met iconen uit de jaren 80, zoals Hulk Hogan, Alf, Chuckie en Jason Voorhees.

Jerry Seinfeld dronk een kop koffie met zijn goede vriend George Costanza, het karakter van Jason Alexander uit de tv-serie Seinfeld. Het was een reclame voor Seinfelds internetserie Comedians in Cars Getting Coffee.

STER reclame