Banenverlies houdt dit jaar aan

Aangepast op

Hoewel de economie aantrekt, krimpt de werkgelegenheid dit jaar opnieuw. De krimp is wel wat minder dan in voorgaande jaren. Dat schrijft uitkeringsinstantie UWV in de arbeidsmarktprognose 2014. Het UWV gaat uit van een afname van het aantal banen met 66.000. Dat is 0,9 procent minder.

Het aantal WW-uitkeringen neemt naar verwachting toe met 50.000 tot 485.000 uitkeringen aan het eind van 2014.

Krimp in zorg

Opvallend is volgens het UWV de krimp in de zorg en welzijn. Een jaar geleden werd nog gerekend op groei, nu gaat het UWV uit van een krimp van de werkgelegenheid. Dat komt vooral door bezuinigingen. In het onderwijs blijft het aantal banen op peil. Bij de overheid daalt de werkgelegenheid. Dat komt doordat er wordt gewerkt aan een kleinere, compactere overheid.

Groei uitzendbranche

Alleen in de uitzendsector en groothandel groeit de werkgelegenheid. In andere sectoren die gevoelig zijn voor economische pieken en dalen, zoals vervoer, opslag en horeca, is de werkgelegenheid stabiel, verwacht UWV.

De industrie herstelt. Maar doordat er steeds effiƫnter wordt gewerkt, blijft de werkgelegenheid in de industrie voorlopig krimpen. Ook de bouwsector herstelt voorzichtig, verwacht het UWV. Maar ook daar zal de werkgelegenheid eerst nog afnemen.

Stoelendans

Het UWV verwacht dat het aantal vacatures dit jaar met 80-duizend toeneemt tot bijna 700-duizend. Dit zijn volgens hoofd arbeidsmarktinformatie Rob Witjes van het UWV geen nieuwe banen. "Het zijn vacatures die onstaan doordat meer mensen van baan veranderen. Je ziet dat vaker in tijden dat de economie uit het dal klimt. Mensen die jarenlang op dezelfde plek hebben gezeten, durven nu weer te verkassen. Je kunt het vergelijken met een stoelendans."