De Japanse regering vraagt Nederland "praktische maatregelen" te nemen tegen het actieschip van Sea Shepherd dat gisteren betrokken was bij een confrontatie met Japanse walvisvaarders. Het schip, de Bob Barker, vaart onder Nederlandse vlag.

De actievoerders probeerden zondag de walvisvangst nabij de Zuidpool te verstoren. Daarbij botste de Bob Barker met een van de drie Japanse boten van waaruit de walvissen worden geharpoeneerd. Beide kanten geven elkaar de schuld van de botsing. Bij de confrontatie zijn geen gewonden gevallen en geen van beide schepen hebben ernstige schade opgelopen.

Sabotage

Volgens Japan probeerden de Sea Shepherdactivisten de schroef van de Japanse boot met touwen te saboteren. Daarna zou de Bob Barker vlak voor de boeg van het schip zijn gevaren waardoor de schepen tegen elkaar schuurden.

Sea Shepherd zegt dat de Japanse zeelui met stalen kabels probeerden het roer en de schroef van de Bob Barker onklaar te maken. Daarna zouden de Japanners op het actieschip zijn afgekoerst.

Jaarlijks ritueel

Elk jaar zijn er confrontaties tussen Japanse walvisvaarders en de milieuorganisatie Sea Shepherd. De Japanners zeggen dat ze op walvissen mogen jagen omdat de dieren bestemd zijn voor wetenschappelijk onderzoek.

Later dit jaar bepaalt het Internationaal Gerechtshof van de VN in Den Haag of Japan hiermee mag doorgaan.

STER reclame