Eric Wiebes wordt de nieuwe staatssecretaris van Financiën, melden bronnen in Den Haag. Wiebes heeft geen ervaring in de landelijke politiek. De VVD'er is nu wethouder in Amsterdam.

Wiebes is 50 jaar oud en sinds 2010 wethouder in de hoofdstad. Daar heeft hij de portefeuille Verkeer en Vervoer. In Amsterdam wordt hij geprezen vanwege zijn aanpak van de problemen met de Noord-Zuidlijn.

Van consultant tot wethouder

Voordat hij de politiek in ging, werkte Wiebes op het ministerie van Economische Zaken en was hij jarenlang actief als consultant. Afgelopen weekend is hij gevraagd om Frans Weekers op te volgen als staatssecretaris.

Weekers stapte vorige week woensdag op na een voor hem desastreus verlopen debat over de problemen met toeslagen bij de Belastingdienst. Wiebes moet de problemen bij die dienst nu gaan oplossen.

Crisismanager

Wiebes mist een duidelijk 'financieel profiel'. Aangenomen wordt dat de keus op hem is gevallen omdat hij bekendstaat als een crisismanager.

Minister Dijsselbloem wilde niet ingaan op de aanstaande benoeming van Wiebes als nieuwe staatssecretaris van Financiën. Hij zei wel dat hij morgen officieel duidelijkheid verwacht.

Enkele onderzoeken naar Wiebes moeten nog worden afgerond, om vast te stellen of er zaken zijn die zijn benoeming in de weg kunnen staan. Daarna kan premier Rutte hem presenteren. Koning Willem-Alexander zal Wiebes dan beëdigen.

STER reclame