Seattle Seahawks is winnaar geworden van de 48ste editie van de Super Bowl. De ploeg veroverde in New Jersey voor het eerst de Vince Lombardi Trophy door Denver Broncos in een eenzijdig duel met 43-8 te vermorzelen.

De Seahawks stonden voor de tweede keer in de finale van het NFL-seizoen. In 2006 werd nog verloren van Pittsburgh Steelers. Het is voor het eerst sinds 1979 dat in de stad Seattle weer een grote Amerikaanse sportprijs gevierd kan worden.

Vijf verloren Superbowls

Denver Broncos heeft nu als eerste club vijf verloren Super Bowls op zijn naam staan. In 1998 en 1999 stapte Denver wel als winnaar van het veld.

Met quarterback Peyton Manning in de hoofdrol verbeterde Denver eerder dit seizoen in aanvallend opzicht het ene na het andere record. Nog nooit maakte een ploeg zoveel punten (606) en zoveel touchdowns (76). Ditmaal lukte er echter bar weinig bij de ploeg van coach John Fox. Denver stapelde fout op fout en Manning kon zijn stempel totaal niet op de wedstrijd drukken.

Snelste Super Bowl-score ooit

De start was veelzeggend. Al na twaalf seconden was het na een mislukte pass van de Broncos 2-0 voor de Seahawks, de snelste score ooit in de Super Bowl-historie.

De toon was daarmee gezet. Denver stapelde fout op fout en de ijzersterke Seahawks-defensie was oppermachtig. Quarterback Russell Wilson kon in tegenstelling tot Manning wel uitblinken en halverwege leidde het team van coach Pete Carroll al met 22-0.

Weer na twaalf seconden

Ook na rust had Seattle maar twaalf seconden nodig om te scoren. Ditmaal via een prachtige touchdown van Percy Harvin, die de bal uit de kick-off opving en na een slalom van tachtig meter scoorde.

De Seahawks denderden rustig door en pas bij een 36-0 achterstand konden de Broncos iets terugdoen. Het duel was toen echter al lang en breed gespeeld.

STER reclame