NOS NieuwsAangepast

Klitsjko: tijd voor EU-sancties

De Europese Unie moet maatregelen nemen tegen de regering van president Janoekovitsj. Dat zei oppositieleider Klitsjko in een interview met de Duitse zender ARD. "Er moeten sancties komen tegen hen die in Oekraïne de mensenrechten hebben geschonden."

Klitsjko dringt er bij de Europese beleidsmakers op aan om banktegoeden te bevriezen en reisbeperkingen op te leggen aan leden van de regering. Europa probeert al enige tijd te bemiddelen tussen de regering van president Janoekovitsj en zijn tegenstanders, maar nog zonder resultaat.

"Spanning en confrontatie"

De Oekraïense oppositieleider is in Duitsland waar regeringsleiders, staatshoofden en topwetenschappers bijeen zijn voor de internationale veiligheidsconferentie van München. Klitsjko zei dat de oppositie doorgaat met protesten. "De overheid heeft de weg van de spanning en confrontatie gekozen, de weg van terreur en geweld."

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken vindt dat juist de oppositie aan zet is en zijn verantwoordelijkheid moet nemen. "We zijn aan alle belangrijke eisen van de oppositie tegemoet gekomen."

De minister doelt op de amnestiewet waardoor opgepakte demonstranten vrijkomen en op het ongedaan maken van strengere regels voor betogingen. "We zijn ook bereid om te praten over de verkiezingen," voegde hij eraan toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl