NOS NieuwsAangepast

Philips bedreigd om wiet-lampen

Philips wordt bedreigd door een grote afnemer van lampen voor de glastuinbouw die worden ingezet voor de wietteelt. Er is volgens het concern dagelijks sprake van intimidatie omdat Philips is gestopt met het leveren van lampen aan de afnemer.

Het concern schrijft dat in een reactie op een uitzending van het tv-programma Brandpunt. Daarin komt vanavond naar voren dat Philips willens en wetens miljoenen heeft verdiend met de verkoop van kweeklampen aan wiettelers.

Niet verboden

Het leveren van lampen aan de mensen die wiet willen telen is niet strafbaar, maar er is wetgeving in de maak die daar verandering in brengt.

In het KRO-programma komt een advocaat aan het woord van een man die beweert dat hij tussenpersoon was en de kweeklampen van Philips distribueerde. Het elektronicaconcern zou daardoor geen direct contact hebben gehad met de wietkwekers.

Leveringen afgebouwd

Philips schrijft in een reactie dat het bedrijf weet dat zijn lampen en componenten worden gebruikt voor de wietteelt. Volgens het concern is twee jaar geleden besloten om niet meer te leveren aan bedrijven die de lampen doorleveren aan de wietbranche.

Toch bleef Philips aan een klant leveren. "Met één afnemer van Philips, die beweerde afspraken met Philips te hebben maar daarover niet wilde procederen en die mensen van Philips lastigviel, bedreigde en intimideerde, heeft Philips een overeenkomst gesloten voor het leveren van een partij lampen."

Thuis lastiggevallen

Het concern schrijft dat de afnemer en Philips overeenkwamen dat er nog een partij zou worden geleverd en dat de afnemer in ruil op geen enkele wijze meer mensen van Philips zou benaderen.

"In tegenstelling tot de gemaakte afspraken worden wij al maanden, vaak dagelijks, door de afnemer via mail, bij onze gebouwen en zelfs op het huisadres van Philips-mensen lastiggevallen, geïntimideerd en bedreigd met als doel het opnieuw leveren van lampen."

"Des duivels"

Het concern maakt in de verklaring duidelijk dat de leveringen aan deze afnemer nooit hervat zullen worden en dat Philips niet gevoelig is voor de intimidatie.

Een woordvoerder zegt tegen Omroep Brabant: "We kunnen maar weinig tegen hem beginnen. De zaak ligt bij de politie. Het feit dat hij nu waarschijnlijk wordt opgevoerd in het programma is bijzonder raar. Ik ben des duivels".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl