Oscarwinnaar Schell overleden

Aangepast

In een ziekenhuis in Innsbruck is de Oostenrijkse acteur Maximilian Schell overleden. Schell won in 1962 de Oscar voor Beste Acteur voor de film Judgement at Nuremberg.

In de film speelde Schell de advocaat van nazi-kopstukken bij het Neurenberg-proces. Hij was de eerste Duitstalige acteur die na de Tweede Wereldoorlog een Oscar won.

Schell werd later nog twee keer genomineerd voor een acteer-Oscar: in 1975 voor The Man in the Glass Booth en voor Julia in 1977. Ook werd hij genomineerd in de categorieën Beste Documentaire en Beste Buitenlandse Film, voor twee films die hij produceerde.

SS-generaal en Otto Frank

Schell speelde vaker Duitsers in films over de Tweede Wereldoorlog. Zo was hij een SS-generaal in A Bridge too far, over de slag bij Arnhem, en de vader van Anne Frank in een tv-film over het Achterhuis. Ook had hij een rol in Left Luggage, van Jeroen Krabbé.

De 83-jarige Schell is volgens zijn agent overleden aan een plotselinge zware ziekte. Hij overleed in de nacht van vrijdag op zaterdag, in aanwezigheid van zijn vrouw.

STER Reclame