NOS NieuwsAangepast

RK-Kerk: dagblad Trouw liegt

Het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland spreekt tegen dat kardinaal Eijk een bezoek van paus Franciscus aan Nederland heeft tegengehouden. In een verklaring (pdf) staat dat het stuk daarover vandaag in het dagblad Trouw volstrekt bezijden de waarheid is. "Hier wordt een valse voorstelling van zaken gegeven."

Weinig animo

Trouw schrijft onder meer dat Eijk tegen een bezoek van Franciscus was omdat hij bang zou zijn voor te weinig animo onder het publiek. Tijdens zijn bezoek zou de paus onder meer een gebedsviering leiden in de Amsterdam Arena.

In het persbericht van de Rooms-Katholieke Kerk wordt benadrukt dat kardinaal Eijk, tijdens het bezoek van de bisschoppen aan Rome eind vorig jaar, heeft gezegd dat de paus in Nederland welkom is. Begin januari heeft Eijk daarover met Franciscus gesproken en de paus heeft hem toen gezegd dat een bezoek er binnenkort niet inzit omdat er al andere bezoeken op de agenda staan. Bovendien heeft hij het druk met het reorganiseren van de Curie, het bestuursapparaat van de kerk, staat in de persverklaring.

Bisschoppenconferentie

In het persbericht staat verder dat de Nederlandse Bisschoppenconferentie op vrijdag 31 januari een mail aan Trouw heeft gestuurd. Daarin wordt benadrukt dat de paus zelf heeft besloten voorlopig niet naar Nederland te komen.

Trouw-journalist Emiel Hakkenes zegt in een reactie dat de krant bij haar verhaal blijft. "We hebben geen reden om aan de betrouwbaarheid van onze bronnen te twijfelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl