NOS NieuwsAangepast

Man overleeft 16 maanden op zee

Op een eilandje in de Stille Oceaan heeft zich een schipbreukeling gemeld die zegt dat hij bijna anderhalf jaar stuurloos op de oceaan heeft rondgedobberd. Twee inwoners ontdekten hem toen zijn boot strandde op een rif.

Details over de lotgevallen van de man zijn niet helemaal duidelijk, aangezien hij zich vanwege zijn slechte gezondheid niet goed verstaanbaar kan maken. Hij spreekt Spaans en zegt dat hij José Ivan heet.

De man zou in september 2012 met een vriend vanuit Mexico zijn vertrokken naar El Salvador. Het duo leed schipbreuk, waarbij José Ivans vriend omkwam. Deze week spoelde de zes meter lange motorboot duizenden mijlen verderop aan op het koraaleiland Ebon, een van de Marshalleilanden.

Baard

José Ivan had alleen ondergoed aan en had lang haar en een fikse baard. Hij zegt dat hij al die tijd in leven is gebleven door het eten van schildpadden, vogels en vissen. Ook dronk hij het bloed van schildpadden om te overleven.

Plaatselijke autoriteiten zeggen dat zijn verhaal aannemelijk is. Zo was zijn boot flink gehavend. Verder was er een gevangen schildpad aan boord.

Een gezin op het koraaleilandje heeft zich ontfermd over Jose Ivan. In de komende weken moet hij aansterken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl