WK-historie: van Baars tot Boom

Aangepast

Het circus der crossers strijkt deze week voor de zevende keer neer in Nederland. Het Brabantse Hoogerheide is het strijdtoneel voor de 65ste editie van de WK veldrijden. In de voorgaande zes edities won thuisland Nederland bij elkaar vijf keer goud.

De laatste keer dat Nederland de WK mocht organiseren was in 2009. Ook toen had Hoogerheide de eer. Het goud bij de mannen ging naar de Belg Niels Albert, maar bij de vrouwen won Marianne Vos haar tweede wereldtitel. Bij de junioren was Tijmen Eising de beste.

Drie jaar eerder waren de kampioenschappen in het Gelderse Zeddam. De titel bij de mannen ging naar een Belg, Erwin Vervecken, maar Vos reed daar naar haar eerste wereldtitel. Brons was er voor Daphny van den Brand. Bij de junioren klonk het Wilhelmus voor Boy van Poppel.

2000, Sint-Michielsgestel

Legendarisch was de titelstrijd in het Brabantse Sint-Michielsgestel, waar de Belgen in 2000 niet bepaald als team opereerden. Dat had alles te maken met een destijds 23-jarige Sven Nys, die voor dezelfde ploeg (Rabobank) reed als de Nederlander Richard Groenendaal.

Nys weigerde achter de ontsnapte Groenendaal aan te rijden, tot ongenoegen van zijn landgenoot Mario de Clercq, die het werk in zijn eentje moest opknappen. De vogel was gevlogen; Groenendaal won goud. Op het podium kwamen de tranen bij de Belgen.

De andere wereldkampioenschappen in Nederland werden gehouden in Gieten (1991, Radomir Simunek), Oss, (1984, Roland Liboton) en Apeldoorn (1971, Eric de Vlaeminck).

Boom, Van der Poel

Vijf Nederlandse mannen werden ooit wereldkampioen. Lars Boom was de laatste in 2008. Hij troefde in het Italiaanse Treviso onder anderen Zdenek Stybar (zilver) en Sven Nys (brons) af. In 1996 greep Adrie van der Poel in het Franse Montreuil eindelijk zijn felbegeerde regenboogtrui (hij was al zes keer op het podium geëindigd, maar de hoogste trede zat er vóór dat jaar nooit in).

Henk Baars was in 1990 de beste in het Spaanse Getxo en Hennie Stamsnijder had in 1981 de primeur namens Nederland in het Spaanse Tolosa.

Zeven titels bij de vrouwen

De vrouwen strijden pas sinds 2000 om de wereldtitel. Toch was er al zeven keer succes: Van den Brand was de beste in 2003 en Vos pakte goud in 2006, 2009, 2010, 2011, 2012 en 2013.

STER Reclame