NOS NieuwsAangepast

Enkelband voor alcoholverslaafde

De verslavingszorg experimenteert met een nieuw wapen tegen overlast door alcoholverslaafden. Sinds vorige week lopen twaalf mensen rond met een enkelband die hun alcoholgebruik registreert.

De Stichting Verslavingsreclassering GGZ (SVG) wil de band inzetten bij mensen die van de rechter een alcoholverbod hebben gekregen. Zo'n verbod is lastig te controleren. Blaastesten en urinecontroles meten alleen het gebruik van de laatste twaalf uur.

Zweet

De enkelband die in de proef wordt gebruikt, meet het alcoholgebruik van de drager via de samenstelling van het zweet. Ieder half uur wordt automatisch een meting gedaan.

Volgens de SVG dringt de band alcoholgebruik op twee manieren terug. Ten eerste matigt de drager zijn drinkgedrag omdat hij weet dat hij wordt gecontroleerd. Bovendien kan de reclassering sneller optreden, omdat er automatisch een melding binnenkomt als de drager een afgesproken alcoholgrens overschrijdt.

De band wordt in de Verenigde Staten al enige tijd gebruikt bij daders van alcoholgerelateerde delicten. De SVG hoopt dat de enkelband ook in Nederland in het strafrecht wordt opgenomen.

Schaamte

De twaalf proefpersonen zijn mensen met verschillend drinkgedrag. Tot met komend weekend lopen ze rond met een enkelband.

Enkele van de proefpersonen doen verslag op Twitter. Over het algemeen wordt de enkelband als stigmatiserend gezien. "Shoppen met enkelband=niet fijn", twittert tester en systeemspecialist Farida Lamrini. "Verkoopster ziet band. Ondanks mijn uitleg blijft ze me volgen in de winkel. #schaamte"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl