Een professor aan de Britse Oxford-universiteit zegt dat hij een onbekend gedicht van de beroemde Griekse dichteres Sappho heeft gevonden. Papyroloog Dirk Obbink meldt dat hij ook enkele onbekende fragmenten van een ander gedicht heeft ontdekt.

Tot nu toe was er slechts maar één compleet gedicht van Sappho bekend. Van de rest van haar werk zijn slechts fragmenten bekend, vaak citaten uit andere teksten.

Sappho leefde in de zevende eeuw voor Christus op het eiland Lesbos. Haar gedichten gaan veelal over (onbeantwoorde) liefde. Omdat ze daarbij ook vaak over de liefde voor vrouwen schreef, werd de term lesbisch daarmee vereenzelvigd.

Broers

In het nieuw ontdekte gedicht schrijft Sappho over een reis van haar broer Charaxos. Ze bidt naar de godin Hera, "opdat Charaxos terugkeert met zijn schip intact; verder laten we het aan de goden, want na een storm is het vaak snel weer kalm".

Het andere gedicht, waarvan slechts fragmenten bewaard zijn gebleven, is opgedragen aan Aphrodite, de Griekse godin van de liefde.

Privécollectie

De Amerikaan Obbink zegt de teksten te hebben ontdekt in de collectie van een verzamelaar in Londen. Het gedicht is geschreven op papyrus uit de derde eeuw na Christus.

Volgens Obbink is het dialect en metrum dat in de gedichten gebruikt worden typisch voor Sappho. Bovendien sluit het complete gedicht aan op fragmenten die al bekend waren. Bovendien was de naam Charaxos al bekend uit een andere bron over Sappho.

"Het is ongetwijfeld van Sappho", zegt hij in The Guardian. Harvard-professor Albert Henrichs is ook lyrisch. "Geen enkel ander gedicht van Sappho op papyrus is zo goed bewaard gebleven. We hoefden maar een paar letters aan te vullen en over geen enkel woord bestaat twijfel. Ook de inhoud is heel opwindend."

STER reclame