Een grote groep huishoudens komt in de financiële problemen door de vertraagde uitbetaling van toeslagen. Dat zegt de NVVK, de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening. "We worden bestookt met telefoontjes van mensen die hulp vragen", vertelt Joke de Kock, voorzitter van de NVVK.

Al maandenlang zijn er problemen met het uitbetalen van de verschillende toeslagen, bijvoorbeeld de huur- en zorgtoeslagen. Veel mensen die wel recht hebben op het geld, wachten al maanden. Staatssecretaris Weekers van Financiën trad woensdagnacht af om de problemen met de toeslagen.

"Grote ellende"

Vooral huishoudens die afhankelijk zijn van de toeslagen bij het betalen van hun vaste lasten komen daardoor in de problemen. Die mensen meldden zich voor hulp of informatie bij de schuldhulpverlening.

Exacte cijfers heeft De Kock niet, maar het gaat om een groot aantal gevallen: "Alleen in Tilburg hebben zich al meer dan honderd mensen gemeld. De ellende is groot."

Facebook

Op de Facebookpagina van de NOS melden zich ook gedupeerden. "Ik heb nu al vier keer mijn bankrekening bevestigd en hang al drie maanden dagelijks aan de telefoon met de belastingdienst", reageert Stephan Dubos op Facebook.

De dochter van Syl Werkt kwam flink in de problemen: "Inmiddels was haar de toegang tot de studie ontzegt, omdat ze te weinig op haar giro had om automatisch te laten afschrijven."

Paula Bouwer is kritisch op communicatie van de Belastingdienst. "Gisteren werd ik gebeld door een ambtenaar van de Belastingtelefoon: U heeft in september 2013 een vraag over uw toeslagen gesteld. We komen er nu op terug."

STER reclame