Premier N.-Zeeland wil nieuwe vlag

Aangepast

Het kan ons misschien weinig schelen dat de Nederlandse driekleur erg lijkt op die van Luxemburg, maar in Nieuw-Zeeland ligt een vergelijkbare kwestie heel wat gevoeliger.

Premier John Key wil een andere vlag, omdat de huidige te veel lijkt op die van Australië. Ook is hij niet blij met de Union Jack, die de linker bovenhoek van de vlag vult. Dat verwijst naar het verleden van Nieuw Zeeland als Britse kolonie.

Ottawa

Het Nieuw-Zeelandse dundoek bestaat verder uit vier sterren die symbool staan voor een sterrenbeeld dat alleen op het zuidelijk halfrond is te zien.

Wat Key betreft zal de nieuwe vlag zwart zijn met een 'silver fern'. Deze zilveren boomvaren wordt al gebruikt door het succesvolle nationale rugbyteam. Een opiniepeiling wees uit dat 40 procent van de bevolking het met de premier eens is.

Waar de grote gelijkenis tussen de vlaggen van Australië en Nieuw-Zeeland toe kan leiden, bleek in 1984 in Canada. Bij de aankomst van de Australische premier Bob Hawke in Ottawa had het ontvangstcomité de Nieuw-Zeelandse vlag gehesen.

STER Reclame