"Sparen, wat is dat?"

Aangepast

Nederlanders hebben voor het eerst in 20 jaar meer spaargeld opgenomen dan ingelegd. Op Facebook stelde de NOS daarom de vraag: waarom spaart u minder?

In totaal reageerden 62 mensen. Van hen geeft het merendeel (43 mensen) aan dat het geld nodig is om rond te komen. 9 mensen willen sneller hun lening of hypotheek aflossen. De overige 10 wilden hun uitkering aanvullen of het geld gebruiken om te beleggen of grote aankopen te doen.

Sparen, wat is dat

"Sparen?", schrijft Mary Gelderblom in een reactie. "Ooit gedaan, maar alles moeten op maken om rekeningen te betalen..."

"Sparen, wat is dat en van welk geld zou je dat moeten doen?", schrijft Minne Wiersma. "Voor het volk is de crisis er nog steeds." Hij wijst op aankomende huurverhogingen en de aankondiging dat de zorgpremie omhoog gaat. "Mooi vooruitzicht, maar geld blijft er niet over om te sparen."

"Bovendien gaan de aow en pensioenen dankzij deze regering al drie jaar niet omhoog. Hoezo sparen??", schrijft Hans van Laerhoven.

Stukje maand over

Ook Kim Bijlemeer ziet nauwelijks hoe ze haar rekening zou kunnen spekken. "Pff, iedere keer aan het eind van 't geld duurt de maand langer. Hoe kun je dan sparen? Alle aanbiedingen uitpluizen, heel lang doen met en zuinig zijn op je spullen, geen luxe... Maar op is op!"

"Met een uitkering kun je niet sparen of we moeten niet meer eten, ofzo", schrijft Patty Mullers.

Kabinet

Sommigen leggen de schuld bij de politiek. "Omdat dit kabinet er alles aan doet om het leven zo onaangenaam mogelijk te maken, zodat er niets overblijft om opzij te zetten...", schrijft Titia Hermelijn. "Sparen? Heeft weinig zin."

"Eén kabinet kan niet oplossen dat private banken geld mogen uitgeven", schrijft Daniël Leeuwenkuil. "Dat schulden 20 keer verhandeld worden, banken rentefraude plegen en de hele wereldeconomie naar de knoppen helpen, dat een verzekeraar 1,4 miljard aan drie managers uitdeelt, maar 4000 man op straat zet die je 100 jaar had kunnen betalen van dat bedrag."

Welkom oude sok

Anderen teerden door grote aankopen in op hun spaargeld. "Heb toevallig veel nieuwe meubels gekocht afgelopen jaar", schrijft Anna Ooms. "Spaar nu voor een auto en hoop die over 2 jaar te kunnen kopen. Als je iets kunt kopen, moet je het doen vind ik, want de rente is zo laag. 1,5 procent schiet niet op..."

Ook Jerome Verdoold haalde zijn geld van de bank: "Omdat ik de rente te laag vind en het sprookje dat je geld minder waard wordt, gaat al lang niet meer op. Laatst de badkamer gedaan en toch 15 procent van de factuur af kunnen lullen. Dag bank, welkom oude sok."