De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft 690.000 kilo rundvlees laten blokkeren omdat er mogelijk paardenvlees in is verwerkt. De NVWa wil niet zeggen welk bedrijf het is, maar het zou gaan om vlees van het slachthuis Van Hattem Vlees in Dodewaard dat ligt opgeslagen in koel- en vrieshuizen.

Volgens de NVWa klopt de administratie van het bedrijf niet. Het lijkt erop dat meer paarden worden aangevoerd dan er worden geslacht.

Uit de gegevens van het bedrijf valt vooralsnog niet na te gaan in welke partijen rundvlees paardenvlees is verwerkt en waar het vlees precies ligt opgeslagen. De advocaat van het slachthuis ontkent volgens Radio EenVandaag alle aantijgingen.

Tot maandag de tijd

De NVWA geeft het bedrijf tot maandag de tijd om aan te tonen waar het vlees vandaan komt. Lukt dat niet, dan wordt het bedrijf gesloten en wordt vlees van het slachthuis uit de handel gehaald, voor zover dat nog mogelijk is.

Het bedrijf leverde vlees aan de supermarkten Deka, Deen en Vomar. De leveringen aan Vomar zijn per 1 november gestopt. "De reden daarvoor staat los van deze kwestie", zegt Vomar.

Van Hattem Vlees exporteert ook naar het buitenland.

Willy Selten

Vorig jaar werd 50 miljoen kilo vlees teruggeroepen van vleeshandel Willy Selten uit Oss. Ook toen waren er volgens de NVWa paardensnippers verwerkt in rundvlees zonder dat het op het etiket stond.

STER reclame