NOS NieuwsAangepast

We sparen minder. Vijf redenen

Door economie-redacteur André Meinema

Nederlanders nemen steeds vaker geld op van hun spaarrekening. Maar hoe komt het dat we minder sparen? Er zijn grofweg vijf redenen op te noemen:

1. Niet kunnen sparen

Er zijn huishoudens die het gewoon krap hebben en niets meer opzij kunnen leggen en sparen. Volgens het CBS gaat het om 5,3 procent van alle huishoudens.

2. Nieuwe spullen kopen

Een groep huishoudens haalt geld van de spaarrekening voor aankopen of kosten en gebruikt het spaargeld dus weer voor bestedingen.

De voorbije jaren hebben de consumentenbestedingen een forse krimp laten zien; dat is een belangrijke oorzaak van de malaise in de detailhandel en het moeizame economische herstel.

3. Schulden aflossen

Er zijn huishoudens die het spaargeld gebruiken om schulden af te lossen en extra aflossingen te doen op de hypotheek. ING constateert een stijging van extra aflossingen van 38 procent. Doorgaans zijn dat wel huishoudens met veel spaargeld.

4. Beleggen

Verder durven huishoudens weer te beleggen, omdat de beurzen een beter rendement geven dan de lage rente die banken geven op spaargeld.

5. Werkloosheid

Tot slot wordt er ingeteerd op het spaargeld door mensen die kampen met een inkomensverlies omdat ze werkloos zijn geworden of in de bijstand terecht zijn gekomen. De achterblijvende consumentenbestedingen zijn niet alleen het probleem van het geld niet durven uitgeven maar ook niet kunnen uitgeven.

"Het afnemen van het spaargeld is goed en slecht nieuws", zegt econoom Dimitry Fleming van ING. "Het is een teken dat mensen meer vertrouwen krijgen in de economie. Tijdens de crisis durfden mensen niet veel meer uit te geven en nam het spaargeld flink toe. Maar aan de andere kant doet de crisis ook pijn. Vooral werklozen en zzp'ers hebben last van de crisis en moeten hun spaargeld aanspreken om rond te komen."

Waarom spaart u minder? Laat het ons weten! Vul de poll in op onze Facebookpagina.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl