NOS NieuwsAangepast

"Zorgpremie stijgt met 200 euro"

Werkgevers en werknemers zijn bang voor een grote stijging van de ziektekostenpremies. In een brief aan het kabinet schrijven de sociale partners dat de vaste premies volgend jaar met 200 euro omhoog gaan en dat het eigen risico oploopt tot boven de 400 euro.

De vrees van werkgevers en bonden heeft te maken met de manier waarop het kabinet de langdurige zorg van de AWBZ wil overhevelen naar de Zorgverzekeringswet. Volgens de brief leidt de overheveling tot onaanvaardbare en onnodige lastenverschuivingen.

Loonkosten

De sociale partners benadrukken dat ook de premies voor de werkgevers hoger worden en dat daarmee ook de loonkosten stijgen. De werkgevers betalen niet voor de AWBZ, maar wel voor de zorgverzekeringen van hun werknemers.

"De plannen zijn slecht voor de koopkracht en kosten ons echte banen," zegt FNV-voorzitter Heerts. "Dit is niet solidair en dat moeten we niet laten gebeuren," voegt CNV-voorman Limmen eraan toe.

Factoren

De werknemers en werkgevers vinden de eerder door het kabinet toegezegde compensatie onvoldoende. Volgens hen is met de overheveling van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet een kleine 5 miljard euro gemoeid. Slechts een deel daarvan wordt gecompenseerd, zeggen de sociale partners.

Het ministerie van Volksgezondheid zegt in een reactie dat de gevolgen en oplossingen van de operatie worden onderzocht. Het wil niet ingaan op het bedrag dat door de sociale partners wordt genoemd. "De zorgpremie is van veel factoren afhankelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl