NOS NieuwsAangepast

"Recidivekans moord vrijwel nul"

"Er zit er iets heel raars in dit onderzoek. Het enige interessante om naar te kijken als mensen de gevangenis uit komen is: gaan ze het nog een keer doen. Ik kan u beloven dat de recidivekans bij moord vrijwel nul is." Dat zegt rechtspsycholoog Peter van Koppen over een mogelijk nieuw psychologisch onderzoek voor Volkert van der Graaf.

"Het komt wel eens voor dat iemand een seriemoordenaar is, maar dat is heel uitzonderlijk. Eigenlijk doen de meeste moordenaars het nooit meer in hun leven", aldus Van Koppen.

"Ongehoord"

De rechtspsycholoog spreekt over een speciale situatie. "Het is natuurlijk heel bijzonder, eigenlijk ongehoord. Mensen die in de tbs zitten worden heel veel psychologisch onderzocht, maar mensen in gevangenissen veel minder. Verder is het heel raar om mensen op het moment dat ze eruit gaan nog een keertje te gaan onderzoeken."

Volgens Van Koppen heeft het onderzoek geen echte slagingskans. "Als je wil concluderen dat deze meneer een hoge recidivekans heeft, dan moet je heel bijzondere argumenten hebben. Het vervelende is dat de psychologische wetenschap niet zo sterk is dat je die argumenten ook kan leveren."

Politieke arena

Maar de psycholoog vermoedt dat staatssecretaris Teeven dat ook helemaal niet beoogt. "Ik weet niet hoe groot de kans is dat het argument er komt, want ik kan niet in de politieke arena kijken, maar ik vrees dat de staatssecretaris zegt: ik heb er tegenover mijn kiezers alles aan gedaan om deze meneer in de gevangenis te houden. Het maakt hem denk ik niet zo veel uit of het afgewezen wordt of niet."

Daarnaast is er nog een horde die genomen moet worden, zegt Van Koppen. "Volkert kan ook weigeren mee te werken. Zinvol psychologisch onderzoek is alleen mogelijk als degene die onderzocht wordt daar van harte aan meewerkt. Als iemand dat niet doet, heeft het geen enkele zin."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl