NOS NieuwsAangepast

Toch boete voor blote billen in Delftse Hout

Honderd mensen en een handjevol blote billen; geen enkel probleem in het Delftse Hout. Maar als er meer dan 150 mensen zijn, blijven de kleren aan. Want 150 mensen en een bil; dat is aanstootgevend, oordeelde de rechter in Den Haag vandaag.

De behandelde zaak was aangespannen door 23 naaktlopers, die tussen juli en augustus vorig jaar zonder kleren op een strandje in het Delftse Hout lagen. Daarvoor kregen ze in totaal 44 boetes. In het gebied kon je decennialang in je adamskostuum ontspannen, maar in april werden blote billen daar verboden; ze zouden voor overlast zorgen.

Kinderen

Omdat het strand tegenwoordig veel wordt bezocht door gezinnen met kinderen, vindt de rechter het gebied niet geschikt voor naaktloperij. Tenzij er minder dan 150 mensen zijn. En omdat de politie niet altijd kan bewijzen dat er meer dan 150 kleerlopers op het strand waren, zijn dertien naaktlopers vrijgesproken.

Acht personen claimden dat ze niet wisten dat het naaktstrand was opgeheven, omdat ze niet uit Delft komen. Slechts één vrouw werd om die reden vrijgesproken. Negen naturisten moeten de boetes van 90 euro gewoon betalen van de rechter. Een van de naaktlopers zegt dat hij in hoger beroep gaat.

Wanneer mag je naaktlopen?

Volgens artikel 430a uit het wetboek van Strafrecht is naaktrecreatie in principe strafbaar, tenzij je naaktloopt in daarvoor bestemde plek. Máár: het mag ook op een plek die daarvoor 'niet ongeschikt is'. En dat kan in theorie overal zijn, want het is aan de strafrechter om te bepalen of een plek geschikt is. Al heb je weinig kans in de gemiddelde binnenstad.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl