De stichting BREIN overweegt in cassatie te gaan tegen de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag, dat de internetproviders Ziggo en XS4All de downloadsite The Pirate Bay niet langer hoeven te blokkeren.

The Pirate Bay wordt sinds 2012 geblokkeerd door bijna alle internetproviders in Nederland. Dat gebeurde nadat de stichting BREIN naar de rechter was gestapt. BREIN komt op voor de belangen van artiesten en producenten.

Luxemburg

BREIN wil eerst de uitspraak afwachten van het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg. Dat behandelt binnenkort een soortgelijke zaak tegen UPC in Wenen. Daarin gaat het om de vraag in hoeverre de effectiviteit van de blokkade van belang is voor de vraag of een provider een onrechtmatige site moet blokkeren.

In een reactie op de uitspraak van vandaag zegt BREIN dat die haaks staat op uitspraken van andere Europese rechters. Volgens de stichting is het opmerkelijk dat het Haagse hof van mening is dat de blokkade niet effectief is omdat gebruikers kunnen uitwijken naar andere sites.

Voordeel

Overigens heeft het hof op de meeste punten in het voordeel van BREIN beslist, zegt de stichting. Zo wordt onder meer vastgesteld dat The Pirate Bay wel degelijk onrechtmatig handelt, zegt BREIN.

STER reclame