De Russische president Poetin heeft bij een bezoek aan Brussel harde kritiek geleverd op de rol die de EU bij de protesten in Oekraïne speelt. "Gezien de speciale relatie tussen Rusland en Oekraïne is dit eenvoudig onaanvaardbaar", zei hij.

De EU stuurde meerdere hoogwaardigheidsbekleders naar Oekraïne om te bemiddelen in het conflict tussen de pro-Europese oppositie en de regering-Janoekovitsj, die een pro-Russische koers vaart.

Vandaag arriveerde EU-buitenlandcoördinator Ashton in Kiev om zich als bemiddelaar aan te bieden. "Hoe meer bemiddelaars, hoe meer problemen", zei Poetin in Brussel.

Premier weg

In Kiev haalde de oppositie vandaag een overwinning met het vertrek van de pro-Russische premier Azarov. Ook de intrekking van de anti-demonstratiewet werd als een overwinning gevierd. De invoering daarvan bijna twee weken geleden zorgde voor een opleving van het geweld bij de demonstraties tegen de regering van president Janoekovitsj.

Leiders van de oppositie zien deze ontwikkelingen als een aanmoediging om door te gaan. Vitali Klitsjko zei dat het volgende doel de vrijlating van gevangenen is die bij de demonstraties zijn opgepakt.

Ook wil hij dat de grondwetswijziging uit 2004 wordt teruggedraaid, die de president meer macht gaf. Daarnaast blijft het vertrek van Janoekovitsj is nog steeds een harde eis.

Gebaar Poetin

Poetin zei vandaag ook dat een wisseling van de wacht geen gevolgen heeft voor de afspraken die hij in december met Janoekovitsj heeft gemaakt. Rusland stelde hem een krediet van 11 miljard euro in het vooruitzicht. Ook zou de prijs voor Russisch gas omlaag gaan.

"We komen daar niet van terug", zei Poetin toen hem vandaag in Brussel gevraagd werd of de afspraak ook geldt als er een andere regering aantreedt. "Voor ons is belangrijk welke economische politiek een regering voert, welke regering dat ook is."

Canada

Canada heeft vandaag de deuren gesloten voor hoge Oekraïense diplomaten. De Canadese regering hoopt de Oekraïense regering onder druk te zetten om tegemoet te komen aan de eisen van de oppositie.

STER reclame