NOS Nieuws Binnenland Aangepast

"BMI-index is alleen een indicatie"

Vier op de tien Nederlanders hadden vorig jaar overgewicht, maakte het CBS vandaag bekend. Van overgewicht is sprake als een volwassene een BMI heeft boven de 25. Maar wat is een BMI en zijn er ook andere manieren om overgewicht te meten?

BMI staat voor Body Mass Index. De BMI wordt berekend op basis van je lichaamsgewicht en je lengte: je deelt je lichaamsgewicht in kilogrammen door je lichaamslengte in meters in het kwadraat.

Als je een BMI hebt tussen 18 en 25 heb je een gezond gewicht. Is je BMI lager dan 18, dan heb je ondergewicht. Tussen 25 en 30 heb je matig overgewicht en bij een BMI groter dan 30 is er sprake van ernstig overgewicht, ook wel obesitas genoemd.

Meer methoden

Er zijn meer manieren om te berekenen of je een gezond gewicht hebt. Het meten van het vetpercentage en de omvang van de taille bijvoorbeeld.

"De BMI is maar één methode om overgewicht te bepalen", zegt Patricia Schutte van het Voedingscentrum. "De methode is ook niet voor alle groepen even geschikt. Voor Aziaten gelden bijvoorbeeld andere grenswaarden, omdat ze een andere lichaamsbouw hebben."

Buikomvang

Het Voedingscentrum adviseert om naast het berekenen van je BMI ook de omvang van je middel te meten. Vet in en rond de buik geeft een verhoogde kans op onder meer diabetes en hart- en vaatziekten.

Voor mannen en vrouwen gelden daarbij andere getallen omdat bij mannen vet zich eerder rond de buik ophoopt en bij vrouwen in het algemeen meer rond de heupen.

Gezondheidsrisico's

In de praktijk geven de BMI en de middelomtrek meestal dezelfde uitkomst, zegt het Voedingscentrum. Patricia Schutte: "Je BMI geeft goed aan of je een gezond gewicht hebt. Je middelomtrek zegt dat ook wel, maar die zegt meer iets over de gezondheidsrisico's van je gewicht".

Als bij mannen de buikomvang 102 centimeter of meer is, lopen ze een verhoogd gezondheidsrisico. Tussen de 94 en 102 centimeter zitten ze in de gevarenzone. Voor vrouwen geldt dat ze bij een tailleomvang van 88 centimeter meer gezondheidsrisico's lopen en tussen 80 en 88 centimeter moeten oppassen.

STER reclame