Het Openbaar Ministerie laat nieuw onderzoek doen naar Volkert van der Graaf. Het onderzoek zou bedoeld zijn om de psychische toestand van de moordenaar van Pim Fortuyn te bekijken. Ook zou in kaart moeten worden gebracht hoe groot de kans is dat Van der Graaf weer in de fout gaat.

Van der Graafs advocaat Stijn Franken bevestigt dat er opnieuw onderzoek wordt gedaan, maar wil daar verder niet op ingaan.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), dat eerder onderzoek deed naar Robert M., Tristan van der Vlis en Karst Tates.

Vervroegd vrij

Van der Graaf werd in 2003 veroordeeld tot 18 jaar cel en over een paar maanden komt hij in principe vervroegd vrij, omdat hij er dan tweederde van zijn straf op heeft zitten.

Het onderzoek zou zijn bedoeld om te kijken of hij wel vervroegd moet worden vrijgelaten.

Proefverlof

Onlangs is Van der Graaf op proefverlof geweest. Staatssecretaris Teeven zag daar eigenlijk niks in, maar de Raad voor de Strafrechtstoepassing bepaalde dat dat moest gebeuren.

De Tweede Kamer debatteert vanavond over de kwestie. Het debat wordt rechtstreeks uitgezonden op Politiek 24.

Campagnetijd

De PVV reageert sceptisch op het onderzoek. "Dit is gewoon een staatssecretaris in campagnetijd, die nog niet durft te beslissen", zegt Kamerlid Helder. Ze denkt dat Teeven achter het onderzoek van het OM zit. Volgens haar is al veel langer duidelijk dat het risico bestaat dat Van der Graaf nog eens in de fout gaat.

CDA-Kamerlid Oskam spreekt van een verstandige beslissing van het OM. Hij wil niet vooruitlopen op de uitkomsten van het onderzoek.

Eerder onderzoek

Volkert van der Graaf werd voorafgaand aan zijn proces in 2003 ook psychiatrisch onderzocht. Op basis daarvan achtte de rechtbank de kans klein dat hij nog eens iemand zou vermoorden. Het hof was daar minder van overtuigd, maar kwam tot dezelfde straf als de rechtbank

STER reclame