Invallen bij komiek Dieudonné

Aangepast

In Frankrijk heeft de politie invallen gedaan, in een onderzoek naar de omstreden komiek Dieudonné. Onder meer het theater in Parijs waar de komiek vaak optreedt, werd doorzocht.

Dieudonné wordt onder meer verdacht van fraude en witwassen. Volgens Franse media heeft hij sinds 2009 400.000 euro doorgesluisd naar Kameroen. Daarnaast heeft hij 65.000 euro aan boetes openstaan, waaronder boetes voor antisemitische opmerkingen.

Omgekeerde Hitlergroet

De komiek is in totaal zes keer veroordeeld voor het beledigen van joden en het maken van een omstreden armgebaar, de quenelle. Dat gebaar wordt gezien als de omgekeerde Hitlergroet.

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls, heeft de komiek geprobeerd om zichzelf failliet te laten verklaren, zodat hij de tienduizenden euro's aan boetes niet hoeft te betalen.

Schietincident

Vorige week werd Dieudonné door de politie opgepakt na een schietincident bij zijn huis. Deurwaarders die openstaande boetes wilden innen, werden beschoten. Niemand raakte gewond.

De politie pakte de komiek later op voor verhoor, maar hij werd een paar uur later vrijgelaten. Dieudonné zei dat hij op het moment van het incident niet thuis was.

Huiszoeking

De deurwaarders zeggen dat ze niet weten wie er heeft geschoten. Wel hebben ze bekendgemaakt dat er bij een huiszoeking bij Dieudonné een wapen is gevonden.

Begin deze maand verbood de hoogste Franse rechter de voorstellingen van Dieudonné vanwege antisemitisme. De komiek heeft de shows inmiddels aangepast.

STER Reclame