NOS NieuwsAangepast

Philips: straatverlichting als service

"Ik neem geen genoegen met minder omzet", zegt bestuursvoorzitter Frans van Houten van Philips. Hij maakte vanochtend bekend dat het concern vorig jaar 1,2 miljard euro winst heeft gemaakt.

Waar zet Philips in de toekomst op in?

"Er is veel belangstelling voor onze innovaties, vooral in consumentenproducten. Ook gaat het goed met de vraag naar energiezuinige ledverlichting. Steeds meer gemeenten en beheerders van gebouwen zien in dat er 60 tot 70 procent op de elektriciteitsrekening kan worden bespaard."

Valt er nog wel te verdienen als lampjes lang meegaan?

"Philips zal moeten transformeren naar een 'oplossingsfirma'. Zo kunnen we straatverlichting verkopen als service. Gemeenten hebben niet altijd geld om te investeren in zuiniger energiegebruik. Wij zeggen: laten wij het doen en betaal ons van de besparingen. Dat garandeert ons 10 tot 20 jaar inkomsten.

"Een ander voorbeeld is de zorg. Vorige week heb ik een overeenkomst getekend met een grote Russische keten van particuliere zorginstellingen. Philips zal de komende jaren hun technologische partner zijn in de modernisering van de zorg."

Houdt u er rekening mee dat Philips in rol kleiner zal worden?

"Nee, daar neem ik geen genoegen mee. We kunnen verder groeien door de wereld gezonder en duurzamer te maken.

"We hebben nieuwe doelstellingen geformuleerd, zoals een verdere groei met 4 tot 6 procent. De winstgevendheid kan 11 tot 12 procent omhoog."

Hoe kijkt u terug op 2013?

"Het resultaat was goed. Hoewel de omzet licht is gedaald, zijn we toch gegroeid. Dat dit niet uit de cijfers blijkt, komt door valutaschommelingen, zoals het sterker worden van de euro. Op vergelijkbare basis is de omzet met 3 procent gestegen."

Wat verwacht u van de economie?

"Ik ben vol vertrouwen, maar het herstel gaat langzaam. Europa stevent af op 0,5 procent groei en dat is niet genoeg om de welvaart substantieel te versterken.

"Er zijn bovendien gevaren voor de economie, bijvoorbeeld de onrust in Oekraïne en Turkije. Ook zijn er valutarisico's, zoals de verzwakking van de Japanse yen en de recente daling van de Argentijnse peso."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl