NOS NieuwsAangepast

8 Syriëgangers zijn paspoort kwijt

Van acht Nederlandse Syriëgangers is het paspoort vervallen verklaard. Dat heeft Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Schoof gezegd in het programma De Ochtend op Radio 1.

Volgens Schoof is voor de maatregel gebruikgemaakt van de Paspoortwet en is dat nog niet eerder gebeurd. De acht waren van plan naar Syrië te gaan of waren daar al geweest. Het vervallen verklaren betekent in de praktijk dat iemand niet naar het buitenland kan reizen: het paspoort wordt ingenomen, bijvoorbeeld op Schiphol.

Schadelijk

De beslissing om het paspoort vervallen te verklaren werd genomen op basis van informatie van het Openbaar Ministerie, de politie of de inlichtingendiensten. De acht zouden in Syrië bij de jihad betrokken zijn en dat zou schadelijk kunnen zijn voor Nederland.

Volgens Schoof is dit een effectieve maatregel. "Maar omdat we dit op basis van de Paspoortwet nog niet eerder hebben gedaan, moeten we afwachten wat de bestuursrechter ervan vindt."

Afnemen

De coördinator benadrukt dat dit wat anders is dan het afnemen van het Nederlanderschap. Minister Opstelten zei eerder dat hij een onderzoek wilde naar de mogelijkheden daartoe en volgens Schoof zal het kabinet binnenkort een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer sturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl