De Amerikaanse folklegende Pete Seeger is op 94-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in New York. Hij was niet alleen bekend als muzikant, maar ook als activist.

Seeger schreef hits als If I Had a Hammer en Turn, turn, turn. In 1947 vormde hij samen met Lee Hayes, Fred Hellerman en Ronnie Gilbert The Weavers. Daarmee had hij hits als Goodnight Irene.

Zwarte lijst

The Weavers stopten in 1953 omdat ze in de Koude Oorlog werden tegengewerkt vanwege de linkse boodschap die ze verspreidden.

Seeger was ook korte tijd lid van de Communistische Partij en zat een paar dagen in de cel. Hij stond daarom op de zwarte lijst van de Republikeinse senator McCarthy die een kruistocht voerde tegen communisten in Amerika.

Vietnam

Seeger was zijn hele leven activist. Hij kwam op voor gelijke rechten voor de zwarte bevolking. Zijn nummer We Shall Overcome werd het symbool voor die strijd. Ook was hij betrokken bij protestacties tegen de Vietnam-oorlog.

In 2011 liep hij, op 92-jarige leeftijd, voorop in de protestmars van de Occupy-beweging in New York. De mars was georganiseerd door zijn kleinzoon.

STER reclame