Baarmoederhalskanker: prik minder

time icon Aangepast

De procedure rond de HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker wordt aangepast. Meisjes tot 15 jaar krijgen voortaan twee prikken in plaats van drie. Volgens het RIVM blijkt uit onderzoek dat twee prikken net zo goed beschermen als drie prikken.

Het nieuwe beleid wordt direct ingevoerd. Meisjes die al een oproep hebben gekregen kunnen volgens het RIVM gewoon de eerste prik gaan halen. Ter plekke wordt dan met de meisjes besproken wanneer ze de volgende inenting krijgen. De oproepkaarten zullen zo snel mogelijk worden aangepast.

Meisjes die jonger zijn dan 15 jaar reageren volgens het RIVM krachtiger op het vaccin dan meisjes van boven de 15 jaar. Die krijgen nog steeds drie prikken. In sommige gevallen blijft het bij jongere meisjes ook nog noodzakelijk om drie prikken te geven.

Weerstand

De HPV-vaccinatie werd in 2010 ingevoerd . Meisjes krijgen op hun twaalfde jaar een oproep voor de vaccinatie. Dit jaar worden er bijna 100.000 meisjes opgeroepen. Vooral in het begin was er veel weerstand tegen de vaccinatie omdat nog onduidelijk was wat de gevolgen konden zijn.

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus. Het vaccin beschermt tegen twee typen van dit virus, die samen de oorzaak zijn van 70 procent van de baarmoederhalskankergevallen.

STER Reclame