In Zweden is een website gelanceerd waarop iedereen kan zien of iemand een strafblad heeft. Het enige dat nodig is, is een naam of een burgerservicenummer.

Ook kun je op de site een kaart van je buurt bekijken om te zien wie er ooit is veroordeeld. Alle veroordeelden zijn met een rode punt gemarkeerd. Wil je weten wat iemand op zijn kerfstok heeft en wat voor straf hij heeft gehad, dan moet je voor die informatie betalen.

Volgens de advocaat die de internetdienst Lexbase heeft opgezet, is die bijvoorbeeld handig voor vrouwen die meer willen weten over een man met wie ze voor het eerst uitgaan.

Kindermisbruik

De website heeft in Zweden tot enige ophef geleid. Critici vinden dat de dienst in strijd is met privacyregels en wijzen naar de VS, waar door dit soort openheid veroordeelde kindermisbruikers zijn gemolesteerd.

Volgens de mensen achter de site is meer openheid een groot goed en bestaan er bovendien al sites, waarop vooral journalisten informatie over veroordelingen opzoeken. Dat er misbruik van de informatie kan worden gemaakt, ligt aan de gebruiker en niet aan degene die de dienst aanbiedt, zeggen de initiatiefnemers.

STER reclame