NOS NieuwsAangepast

Standbeeld voor aanslag 1914

Gavrilo Princip, die in 1914 met de moord op de Habsburgse kroonprins Franz Ferdinand de Eerste Wereldoorlog ontketende, krijgt een standbeeld in Oost-Sarajevo. De autoriteiten van de Bosnisch-Servische republiek eren daarmee hun landgenoot, die Bosnië wilde 'bevrijden' van Oostenrijk-Hongarije en deel wilde laten uitmaken van een groot Servië.

President Dodik van de Bosnisch-Servische republiek Srpska heeft het nieuws over het standbeeld van Princip bekendgemaakt. Een replica van het beeld wordt in de Servische hoofdstad Belgrado geplaatst.

Dubbelmoord

Princip pleegde de dodelijke aanslag op de Oostenrijkse troonopvolger en diens vrouw op 28 juni 1914. Het paar bracht die dag een bezoek aan Bosnië, een voormalige Turkse provincie die door het Habsburgse keizerrijk was geannexeerd. De aanslag zette een keten aan reacties in gang die een maand later leidde tot de Eerste Wereldoorlog.

Omdat Princip en zijn trawanten volgens de Oostenrijkers waren geholpen door de Servische geheime dienst, zocht Oostenrijk-Hongarije steun van Duitsland voor een eventuele aanval op Servië. Servië kreeg steun van Rusland voor het geval Oostenrijk zou aanvallen. En Frankrijk had Rusland twintig jaar eerder al steun beloofd bij een eventuele oorlog met Duitsland.

Een maand na de aanslag viel Oostenrijk Servië aan. Een paar dagen later verklaarden de grote mogendheden elkaar de oorlog. Engeland ging meedoen toen Duitsland het neutrale België aanviel om Frankrijk in het zwak verdedigde noorden te kunnen binnenvallen.

Vrijheidsstrijder

Voor Servië en later voor Joegoslavië was Princip een anti-imperialistische vrijheidsstrijder die op een voetstuk geplaatst moest worden. Straten en een brug werden naar hem vernoemd, en zijn voetstappen werden in brons vereeuwigd.

Na het uiteenvallen van Joegoslavië werd al dat eerbetoon verwijderd, behalve in Servië zelf. In Bosnië wordt Princip gezien als een landverrader die destijds Bosnië wilde uitleveren aan Servië.

Het beeld van Princip komt dan ook in het deel van Sarajevo dat door de Bosnische Serviërs wordt gecontroleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl