Rechtszaak Ibn Ghaldoun van start

time icon Aangepast

In de rechtbank van Rotterdam is de strafzaak van start gegaan tegen de elf verdachten van de examenfraude van afgelopen jaar op de Ibn Ghaldounschool. De negen jongemannen en twee vrouwen worden beschuldigd van inbraak in de school en het verspreiden van de eindexamenopgaven.

Direct na de opening van het proces vroegen de advocaten van de verdachten om uitstel omdat de feiten nog niet duidelijk zouden zijn. Zo zouden hun cliƫnten afgelopen maand nog zijn gehoord.

Daardoor hebben zij zich niet goed kunnen voorbereiden op de zaak, aldus de raadslieden. Het OM vindt dat er wel voldoende voorbereidingstijd is geweest; de advocaten kregen het dossier al in september 2013.

Strafeisen

De rechtszaak gaat vijf dagen duren; vandaag verschijnen de eerste zeven verdachten voor de rechter. Twee van de elf verdachten zijn minderjarig. Woensdag worden de strafeisen bekend.

27 eindexamens

In totaal werden in het voorjaar van 2013 27 eindexamens gestolen. De dieven slaagden erin via het dak de school in te komen. Tijdens een regiezitting van de rechtbank in november kwam aan het licht dat ze waarschijnlijk meerdere keren via het dakraam naar binnen zijn gegaan.

In de school braken ze de ruimte open waar de examens lagen opgeborgen. Vermoedelijk fotografeerden ze de papieren. Die beelden zouden via internet en met usb-sticks onder andere eindexamenkandidaten zijn verspreid.

De examens zouden voor prijzen tussen de 50 en 250 euro zijn verkocht. Uiteindelijk spoorde de politie meer dan honderd leerlingen op die de toetsen in bezit hadden.

Grootste fraude

Niet eerder werd in Nederland examenfraude op zo'n grote schaal gepleegd. Eindexamenleerlingen in het hele land zaten lange tijd in spanning of hun examens wel geldig zouden zijn.

Uiteindelijk moesten alleen de leerlingen van de Ibn Ghaldounschool enkele examens opnieuw maken.

Failliet

De islamitische Ibn Ghaldounschool is afgelopen najaar failliet verklaard, nadat het ministerie van Onderwijs de financiering had stopgezet. De kwaliteit van het onderwijs op de school bleek al jarenlang onder de maat te zijn.

STER Reclame