Bussemaker steunt homo-initiatief

tijd van publicatie Aangepast

Minister Bussemaker is op 7 februari tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Sotjsi bij een bijeenkomst die het COC op dat moment houdt bij het homomonument in Amsterdam. Die bijeenkomst is bedoeld als steunbetuiging voor Russische lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT).

Bussemaker, die emancipatie in haar portefeuille heeft, was vanmiddag op de nieuwjaarsbijeenkomst van de belangenorganisatie COC. Daar zei ze dat homo's en lesbiennes wereldwijd steun verdienen, "op elk podium dat wij betreden".

Extra gast

Vrijdag maakte het kabinet bekend dat er in de officiƫle Sotsji-delegatie geen vertegenwoordiger van een homo-organisatie meegaat. Onder meer de PvdA en schrijver Arthur Japin hadden gevraagd dat wel te doen. Accreditatie van een extra gast was niet meer mogelijk, zei premier Rutte.

Het COC vindt de Nederlandse delegatie voor Sotsji veel te zwaar. Dat Rutte en minister Schippers (Sport) alleen gesprekken hebben gepland over mensenrechten, vindt de organisatie onvoldoende. Voor 3 februari staat overigens nog een overleg op de agenda tussen Rutte, Bussemaker en het COC.

Carry Slee

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst reikte het COC de Bob Angelo-penning uit aan schrijfster Carry Slee. Ze kreeg de prijs omdat het in haar kinderboeken volgens het COC "heel gewoon is om lesbienne, homo, bi of transgender te zijn". "Voor LHBT-jongeren bieden die boeken daarom herkenning en het gevoel dat ze niet de enige zijn'."

Een tweede penning ging naar de Zweedse mensenrechtenactivist Thomas Hammarberg. Hij was van 2006 tot 2012 mensenrechtencommissaris bij de Raad van Europa en zette de LHBT-rechten hoog op de agenda. Zo schreef hij het eerste rapport over mensenrechten van transgenders in Europa.

STER Reclame