NOS NieuwsAangepast

Oud-militair leidt jihadisten op

Een Nederlandse oud-beroepsmilitair traint jihadstrijders in Syrië. De man, Yilmaz, draagt daarbij zijn Nederlandse legeruniform, was te zien in een reportage van het tv-programma Nieuwsuur.

Het is voor het eerst dat een Nederlandse jihadstrijder zich in Syrië heeft laten interviewen en filmen. Te zien is hoe hij gemaskerde jihadstrijders schietles geeft en hoe hij via Skype contact heeft met zijn familie in Nederland.

Landmacht

Yilmaz was Soldaat der Tweede Klasse bij de Koninklijke Landmacht. In 2012 ging hij naar Syrië om te vechten tegen het regime van president Assad.

Hij ziet daar geen kwaad in. "Als het Nederlandse leger een eenheid of soldaten zou sturen om het Syrische volk te helpen, zou ik me meteen aanmelden. Maar niemand doet iets. Dus als iemand dan wel iets doet om te helpen en iets te betekenen, is dat dan een probleem? Ben ik dan een verrader? Dat slaat nergens op."

Gevaar

In Syrië vechten volgens schattingen van de veiligheidsdienst AIVD ongeveer 120 Nederlanders. Bij terugkeer in Nederland kunnen ze een gevaar vormen voor de samenleving, denkt de AIVD.

Yilmaz zegt dat hij niet van plan is terug te gaan. "Het klinkt misschien hard, maar we zijn gekomen om te sterven. Dus teruggaan is niet iets waar we ons mee bezighouden. Waarom zou ik aan Nederland denken? Dat hoofdstuk is afgesloten."

Al_Qaida

Yilmaz is naar eigen zeggen geen lid van al-Qaida. Wel strijdt hij voor het vestigen van een islamitische staat in Syrië.

Omdat het in Syrië gevaarlijk is voor buitenlandse journalisten, heeft een tussenpersoon de vragen van Nieuwsuur aan Yilmaz gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl