Op het hoofdkantoor van de Rabobank verdwijnen de komende twee jaar 1000 tot 2000 banen. Dat gebeurt in verband met een grote reorganisatie.

Bij het hoofdkantoor in Utrecht werken in totaal 11.500 mensen. De Rabobank wil de komende twee jaar nog eens 220 miljoen aan kosten besparen.

Eerder kondigde de bank al aan 8000 banen te schrappen, bij alle vestigingen van de bank in het land. De 1000 tot 2000 banen waarvan nu sprake is op het hoofdkantoor komen daar nog eens bovenop.

Beter

Rabo-bestuurder Ralf Dekker is ervan overtuigd "dat het beter, sneller en slimmer kan in de centrale organisatie, tegen lagere kosten".

De Rabobank wil geld besparen door de Nederlandse en buitenlandse activiteiten samen te voegen. Dat past volgens de bank in de plannen om het bankbedrijf efficiënter te maken.

Liborschandaal

Volgens verslaggever Arjan Noorlander gaat het aantal Rabobankkantoren terug naar 100 en dat betekent dat ook het hoofdkantoor kleiner kan worden.

"De bank ontkent dat de reorganisatie iets te maken heeft met het Libor-schandaal. Wel worden wat internationale activiteiten naar het hoofdkantoor verplaatst, zodat daar beter duidelijk is wat er binnen het bedrijf gebeurt", meldt Noorlander.

Vakbonden

De vakbonden FNV Finance, de CNV Dienstenbond en De Unie zijn geschrokken. Ze gingen er al vanuit dat er behalve op de bankfilialen ook op het hoofdkantoor gesaneerd zou worden, maar ze noemen de aantallen wel erg hoog. Ze vinden het vreemd dat de directie alleen met een ruwe schatting is gekomen.

Er stond voor maandag al een overleg met de directie gepland; de bonden hebben nu gezegd dat ze dan met de Rabotop willen praten over de ontslaggolf.

STER reclame