Vondst honderden brieven Himmler

tijd van publicatie Aangepast

De Duitse krant Die Welt publiceert vanaf zondag brieven van de nazi Heinrich Himmler die onlangs in Israël zijn gevonden. Het gaat om honderden brieven die Himmler schreef tussen 1927 en 1945, vijf weken voor zijn zelfmoord op 23 mei van dat jaar.

De brieven waren in particulier bezit en zijn overgedragen aan een archief in Tel Aviv. Duitse deskundigen zijn het erover eens dat er over de echtheid van de documenten geen twijfel mogelijk is.

Himmler was de organisator van de massavernietiging van de Joden, de chef van de SS en het hoofd van de Gestapo.

Brieven, foto's

In de documenten die zijn aangetroffen, zitten behalve persoonlijke brieven ook foto's en notities van Himmler. De brieven zijn onder meer gericht aan zijn vrouw Marga.

Een dergelijke hoeveelheid privé-documenten is nooit gevonden van Adolf Hitler of van zijn officiële plaatsvervanger Hermann Göring.

Bezetenheid

De brieven lijken volgens Die Welt in eerste instantie banaal, maar toch spreekt er volgens de redactie al in zijn jonge jaren Himmlers bezetenheid en ongeremd antisemitisme uit. Tot zijn teleurstelling was Himmler in de Eerste Wereldoorlog niet naar het front gestuurd. In 1923 trad hij al toe tot de nationaal-socialistische NSDAP.

Himmler ondertekende de brieven vaak met 'Dein Heini' of met 'Euer Pappi'. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Joseph Goebbels, de propagandachef van de nazi's, hield Himmler zijn vrouw en familie steeds uit de publiciteit.

Geloof

Toen het Derde Rijk onafwendbaar op een catastrofale nederlaag afkoerste, bleef Himmler in de eindoverwinning geloven. Na de capitulatie leek hij te kunnen ontkomen. Hij was als gewoon soldaat krijgsgevangen gemaakt, maar op 23 mei 1945 pleegde hij zelfmoord.

STER Reclame