De Zweedse verpakkingsgigant Tetra Pak wil aan het eind van het jaar zijn fabriek in Moerdijk sluiten. Hierdoor gaan ongeveer 215 van de 715 banen in Nederland verloren.

Het concern heeft te maken met overcapaciteit, waardoor de fabriek in Moerdijk overbodig is geworden. Volgens Tetra Pak lagen de verkopen vorig jaar in in Centraal- en Noord-Europa 16 procent lager dan in 2007. Volgens een woordvoerster drinken de mensen hier tegenwoordig meer fris uit blikjes en flesjes en steeds minder sap uit pakken. Zij wijst er verder op dat de technologie van de Brabantse fabriek in de loop der jaren ook verouderd is geraakt.

Onverwachte mokerslag

Een "onverwachte mokerslag voor het personeel" zo noemt bestuurder Henk van Beers van vakbond CNV de aangekondigde sluiting. Volgens Van Beers zijn de werknemers van de fabriek mede het slachtoffer geworden van "de constante prijzendruk van de supermarkten op de voedingsmiddelenindustrie."

"Het moet goedkoper en goedkoper, niet alleen de producten maar ook de verpakkingen'', zo legt hij uit. Volgens hem is Tetra Pak van plan de productie te verplaatsen naar Oost-Europa, waar lagere lonen worden betaald.

De vakbond wil samen met de ondernemingsraad onderzoeken of er mogelijkheden zijn om de fabriek open te houden.

STER reclame