NOS NieuwsAangepast

Wijk claimt miljoenen van Essent

Een groep bewoners van de Tilburgse wijk Reeshof claimt 76 miljoen euro van Essent. Het energiebedrijf voorziet de wijk van stadsverwarming, maar volgens de actiegroep Reeshofwarmte.nl rekent Essent ten onrechte elk jaar 150 euro aansluitkosten.

Bij de bouw van de huizen zijn de aansluitkosten al betaald, beweren de bewoners. Ze eisen het bedrag terug dat ze de laatste jaren onterecht hebben betaald, plus rente. Voor sommige huizen zijn de aansluitkosten dertig jaar lang betaald. In Tilburg worden ongeveer 17.000 duizend huishoudens voorzien van stadsverwarming, daarvan liggen 15.000 huishoudens in de wijk Reeshof.

De totale schade schat de actiegroep in op 76 miljoen euro. Volgens de actiegroep krijgen ook in andere delen van Brabant bewoners met stadsverwarming een te hoge rekening, bijvoorbeeld in Breda en in Eindhoven.

Steun van gemeente

De bewoners krijgen steun uit de Tilburgse politiek. De VVD wil dat de bewoners juridische en financiële steun krijgen van de gemeente. De partij dient daarvoor maandag een motie in. ''Het is een goede zaak die ze hebben. De bewoners zijn te veel geld kwijt", zegt VVD-raadslid Jan Heijman. Volgens hem steunen de meeste partijen zijn motie.

Gesprek gepland

Essent wil niet in de media reageren op de claim maar ontkent niet dat er een conflict is. Het energiebedrijf zegt dat er volgende week een gesprek gepland staat met de gemeente en de buurtbewoners.

Eind 2013 werd bekend dat Essent het warmtenetwerk (het gedeelte dat verantwoordelijk is voor stadsverwarming) heeft verkocht aan pensioenfondsbeheerder PGGM en energiebedrijf Dalkia. Die verkoop wordt dit kwartaal waarschijnlijk afgerond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl